İş Planı Nasıl Oluştururum? İş Planı Örneği

E-ticaret'e başlamak isteyenler, işletme, marka, online mağaza kurmak isteyenler, bu sektör hakkında bilgi sahibi olmak için yaptıkları araştırmalarda karşılarına kaçınılmaz olarak iş planı oluşturmaları konusunda sıkı bir tavsiye çıktığını göreceksiniz. İş planı bireysel ve küçük işletmeler için basitçe bir döküman iken orta ve büyük ölçekli planlanan işletmeler için tapu senedi kadar kadar önemlidir dersek abartmış olmayız.

Bu sayfada bireysel ve küçük işletmeler için basitçe bir iş planı nasıl hazırlanır, içinde neler olmalı gibi konuları bulabilirsiniz.

  • İş planı nedir?

    İş planı, işletmenizin kimliğini belirleyen ve büyüme yolunda size rehberlik eden yazılı bir belgedir. İşletmenizin nasıl yönetileceği, hedefleriniz ve bu hedeflere ulaşmak için atılacak adımlar bu planda detaylandırılır.

  • İş Planı ne işe yarar?

    İş planları işletme sahiplerinin vizyon ve hedeflerini somut bir şekilde ifade eder.

  • İş Planı Nasıl Hazırlanır?

    Her işletmenin ihtiyaçları farklıdır, ancak etkili bir iş planı genellikle aşağıdaki adımları içerir.

1 / 3
  • Yönetici Özeti

    Şirketinizin temel değerlerini, sunduğunuz ürün veya hizmetleri ve genel hedefleri özetler.

  • Hedef Kitle ve Rekabet Analizi

    Ürünlerinizin veya hizmetlerinizin kimler için olduğunu ve pazarınızdaki rekabet durumunu belirtir. Pazar payınız ve beklenen rekabet türü hakkında bilgi içerir.

  • Ürün veya Hizmet Tanımı

    Sunduğunuz ürün veya hizmetlerin detaylarını açıklar.Ürünlerin benzersiz özellikleri, faydaları ve üretim süreci bu bölümde yer alır.

  • Pazarlama ve Satış Planı

    Hedef kitlenize ulaşmak için kullanılacak pazarlama ve satış stratejilerini içerir. Belirli ve ulaşılabilir hedefler belirler ve pazarlama trendlerini değerlendirir. Online bi işletme için hangi ürünlerinizi pazaryerlerinde satışa çıkartacak mısınız? Hangi sosyal medya kanallarına odaklanacaksınız?

  • Finansal Özet

    İşletmenizi kuracağınız ilk aşamadaki giderleriniz, ilerleyen dönemde yapacağınız olası giderler, mal ve hizmet tedariği için yapacağınız harcamaların gelir, gider ve borç-gelir oranı gibi finansal detayları içerir. Olası durumlarda yatırımcılar ve bankalar için işletmenizin finansal sağlığını gösterir.

1 / 5